Skip to main content

Duurzaamheid voor institutionele beleggers

Veel organisaties, bedrijven en instellingen betrekken bij de uitoefening en realisatie van hun beleid in toenemende mate de effecten daarvan op milieu en samenleving op zowel korte als lange termijn.

Fiduciaire verplichtingen, maatschappelijke mogelijkheden en uitdagingen, maar ook mogelijke aansprakelijkheden spelen daarbij een belangrijke rol. Dat geldt vooral voor institutionele beleggers als pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders die een duidelijke maatschappelijke rol vervullen.  Zij passen steeds vaker duurzaamheidscriteria toe bij hun beleggingsbeslissingen en oefenen invloed uit op de ondernemingen waarin zij beleggen.

Institutionele beleggers vormen zelf ook organisaties. Duurzaamheid kan onderdeel uitmaken van hun eigen organisatiestrategie om organisatorische verbeteringen te laten zien, nieuwe diensten en producten te ontwikkelen en als organisatie beter te renderen.

Daarom biedt het IVP sinds 2015 aan de collegereeks 'Duurzaamheid voor institutionele beleggers'.

Voor de collegereeks ontvangt u:

 

  • Het boek ‘Het profijt van duurzaamheid‘ (Deventer: Wolters Kluwer)
  • Syllabus
  • Vier colleges
  • Certificaat van deelname
  • Catering: koffie, thee en fris tijdens het college en een lichte à la carte maaltijd in een nabijgelegen restaurant na afloop van het college
  • Uitrijkaart voor de parkeergarage

Datum

College 1. Duurzaamheid in het algemeen

Onderwerpen in dit college: definitie en achtergrond van het onderwerp duurzaamheid, mondiale ontwikkelingen zoals de relatie met energie, gebruik van grondstoffen, en economische theorie.

Tijd: 15.00 - 18.00 u

College 2: Duurzaamheid en beleggingsbeleid

Onderwerpen in dit college: duurzaam beleggen, beleggingsovertuigingen, impact beleggen, ESG-beleggen, duurzame alternatieve beleggingen, strategische en tactische assetallocatie, actief en passief beleggen, performancemeting en rapportage.

Tijd: 15.00 - 18.00 u

College 3: Duurzame organisatiestrategie

Onderwerpen in dit college: de casus voor duurzaamheid als onderdeel van de organisatorische strategie; organisatietheorie, strategische planning, effectief bestuur, cultuur en organisatie, administratieve organisatie en interne controle, performancemeting, verantwoording en evaluatie.

Tijd: 15.00 - 18.00 u

College 4: Externe verslaggeving

Onderwerpen in dit college: het raamwerk van externe verslaggeving, jaarrekeningenrecht, geïntegreerde rapportage, Global Reporting Initiative.

Tijd: 15.00 - 18.00 u

Locatie

Alle colleges vinden plaats in Beurs-WTC te Rotterdam (voor meer informatie klikt u HIER)

Adres: Beursplein 37, 3011 AA Rotterdam

Routebeschrijving

Met de auto: Publieke parkeergarage WTC-Beursplein, Leeuwenstraat 2, 3011 AL Rotterdam

Bekijk de actuele verkeersituatie via deze link van de Gemeente Rotterdam

Openbaar vervoer:

Vanaf treinstation Rotterdam Centraal neemt u de metro of Randstadrail naar station Beurs (uitgang Beursplein), of Tram 8, 21, 23, 24 of 25 naar halte Beurs

Lopend vanaf Rotterdam Centraal Station (circa 10 minuten), volgt u de bordjes Stadhuis/Beurs

Tarief en aanmelden