Skip to main content

Missie

Stichting IVP - Instituut voor Pensioeneducatie (IVP) is een not-for-profit organisatie met als doel een kwaliteitsimpuls te geven aan de Nederlandse pensioensector teneinde een zo goed mogelijke pensioenvoorziening mogelijk te maken, ongeacht door wie die voorziening wordt aangeboden. 

Daartoe ontwikkelde IVP allereerst de leergang Pensioenfondsmanagement die opleidt tot RPB - Register Pensioenbestuurder. Hiermee beoogt IVP een kwaliteitsimpuls op niveau van het bestuur van de veelal verplichte pensioenfondsen die voor miljoenen Nederlanders het pensioen verzorgen. 

Daarnaast organiseert IVP regelmatig evenementen, publiceert, en draagt bij aan een gunstig wet- en regelgevingskader voor de pensioenvoorziening.

Geschiedenis

Stichting IVP - Instituut voor Pensioeneducatie is opgericht in 2012. De oprichters waren de Deense in duurzame beleggingen gespecialiseerde vermogensbeheerder Sparinvest en de Nederlandse pensioenuitvoerder MN

Zij erkenden na de financiële crisis van 2008  de noodzaak om een kwalitatief goede pensioenvoorziening mogelijk te houden door te beginnen met een nieuwe opleiding voor pensioenfondsbestuurders die alle aspecten van het pensioenbedrijf met elkaar verbindt, met als uitgangspunt dat een pensioenfonds op zakelijke wijze wordt bestuurd net als andere financiële instellingen.

Sinds haar oprichting heeft IVP vier boeken gepubliceerd bij Pearson en bij Wolters Kluwer, honderden personen opgeleid met de trainingen en de leergang Pensioenfondsmanagement, jaarlijks meerdere congressen en andere evenementen georganiseerd en lobby-trajecten geinitieerd om bij te dragen aan een gunstig wettelijk kader voor de pensioenvoorziening.

Bestuur

Els Ankum - Griffioen RPB
drs. Els Ankum - Griffioen RPB, bestuurslid

Business Development & Investor Relations, Triodos Bank

Stuur een e-mail

Rijk Griffioen
mr. Rijk Griffioen, bestuurslid

Bestuurslid Stichting Pensioenfonds IBM Nederland

Stuur een e-mail

Ellen Cramer - De Jong
mr. Ellen Cramer - De Jong, bestuurslid

Partner en notaris, Allen & Overy, Specialisatie: Investment Management

Stuur een e-mail

Onno de Lange RPB
mr. Onno de Lange RPB, secretaris

Stuur een e-mail