Prof. dr. De Lange spreekt over kernenergie, klimaatverandering en de uitstoot van CO2. Een pensioenfonds kan zijn betoog inzetten ter ondersteuning van een beleggingsbeleid inzake energie.
De hoofdpunten uit zijn betoog zijn:
- De wereldbevolking groeit dankzij wetenschap, betere kennis van landbouw en gezondheidszorg en een langere levensverwachting. Iemand die nu wordt geboren, heeft een grotere behoefte aan beschikbare energie om te leven dan iemand die 100 jaar geleden werd geboren. Die energie moet beschikbaar zijn, betrouwbaar en betaalbaar.
- Fossiele energie voldoet aan de vereisten. Nadelen zijn de eindigheid van de beschikbaarheid (gas nog 200 jaar, kolen nog een paar duizend jaar) en de uitstoot van CO2 .
- Kernenergie levert CO2-vrije energie.
- Energieopwekking met behulp van kernenergie is (in tegenstelling tot wind en zon) vraaggestuurd. Er wordt alleen energie geleverd als die ook nodig is.
- Kernenergie is veilig. Zeker met de ontwikkeling van thoriumcentrales wordt het afvalprobleem steeds kleiner.
- Een kerncentrale gaat gemiddeld 70 jaar mee, een windmolen 15 jaar en korter als die op zee staat.
- Een kerncentrale levert zeer veel energie, terwijl windmolens en zonnepanelen nog geen 4% uitmaken van de totale energiemix en veel ruimte in beslag nemen.
- Thorium is zeer ruim voorradig, en ook beschikbaar in een groot aantal landen die geen politiek risico vormen. Dit in tegenstelling tot olie.
- Thorium is zeer goedkoop en momenteel in feite afval bij de winning van andere metalen.
- De kosten van een moderne kerncentrale zijn beperkt en worden in Nederland voor tweederdedeel bepaald door overbodige bureaucratische regelgeving.
- De kosten van kernenergie zijn slechts een geringe fractie van de 1000 miljard euro nodig voor grootschalige en tevergeefse inzet op wind en zon.