Marco is auteur van de boeken “De energietransitie” en “Ecomodernisme“.
Achtergrond ‘duurzaamheid’
Het streven naar duurzame ontwikkeling is ontstaan vanuit de groeiende zorg over de milieudruk van de westerse welvaart. In de jaren zestig vreesden sommigen van ons dat een mengsel van consumptiedrift, industriële vervuiling en een ongekende toename van de wereldbevolking een recept was voor rampspoed. In 1972 verscheen het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome, een mondiale denktank van bezorgde intellectuelen: de natuurlijke grondstoffen raakten in een akelig snel tempo op.
De term ‘duurzame ontwikkeling’ brak door in 1987 dankzij een rapport van een commissie onder leiding van Gro Harlem Brundtland, oud-premier van Noorwegen. Volgens het rapport was de milieuschade van vooruitgang te lang genegeerd. Daarom pleitte Brundtland voor een nieuwe denkwijze: duurzame ontwikkeling. “Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die voorziet in de behoeften van het heden zonder afbreuk te doen aan het vermogen van toekomstige generaties om te voorzien in hun eigen behoeften.”
Economische groei en duurzaamheid
Economische groei heeft ons veel gebracht: meer gemak en comfort in ons persoonlijke leven, meer mogelijkheden om vrije tijd op te nemen, meer middelen om te reizen en iets van de wereld te zien. Maar economische groei brengt niet alleen persoonlijke vooruitgang; het leidt ook tot meer democratie, beter onderwijs, betere gezondheidszorg, meer vrede, meer gelijkheid tussen de seksen.
Economische groei leidt tot:
- Er is minder armoede. Het aantal mensen die leven in extreme armoede, van minder dan 1,90 dollar per dag, gecorrigeerd voor inflatie en koopkracht, neemt af sinds de jaren zeventig – en dat terwijl de wereldbevolking bleef toenemen.
- We leven langer. Vanaf 1850 zien we dat in Europa en de Verenigde Staten de levensverwachting omhoog gaat. Vanaf 1950 zien we dat ook in Afrika lijn. Overal is de trend hetzelfde, met name te danken aan een sterke terugval in kindersterfte, te danken aan betere gezondheidszorg en vaccinaties.
- Er is minder oorlog.
We leven in vreedzame tijden. Voor de Tweede Wereldoorlog was het eeuwenlang een aaneenschakeling van geweld en oorlogen. Sinds 70 jaar is dat veranderd, zij het niet bepaald in een rechte lijn. Landen die met elkaar handelen, voeren doorgaans geen oorlog. En landen die beschikken over de meest geavanceerde, extreem gevaarlijke wapens, kernwapens, die val je niet zomaar aan. Het resultaat: minder oorlogen, minder conflicten, ja, ook minder terrorisme.
Economische groei en milieu
Tijdens het proces van economische groei gebeurt er iets wonderlijks: het milieu knapt op. We verbruiken nog steeds meer en meer energie maar we leggen ons toe op andere economische activiteiten, we gaan de natuur beschermen, er komen politieke en technische maatregelen om de lucht en het water schoner te maken, de dieren keren terug. Dit is wat er al tientallen gebeurt in welvarende landen, zoals Nederland.
In Nederland neemt de luchtvervuiling scherp af, ook de hoeveelheid fijnstof in de lucht waarover we vandaag, zeker in Rotterdam, zoveel horen. De Maas en de Rijn zijn schoner: met meer vissen bijvoorbeeld. Het blijkt namelijk: vanaf een zeker welvaartsniveau maken we ons zorgen om de natuur en vinden we het de kosten waard om er beter voor te zorgen. En zo leidt economische groei uiteindelijk tot een schoner milieu. Want milieuzorg is een luxe die we ons kunnen veroorloven in een welvarende samenleving.
Economische stilstand, terugval, armoede, leidt tot schade aan het milieu. Als arme en opkomende landen de ontwikkeling naar modernisering verder voortzetten, zullen ze zich daar ook beter bekwamen in een goede zorg om het milieu. De oplossing voor milieuproblemen is méér modernisering, méér economische groei, niet minder.
De Kuznetscurve, vernoemd naar Simon Kuznets die de Nobelprijs voor de economie ontving, ondersteunt de gedachte dat we arme landen onvoorwaardelijk moeten laten doorgroeien en níet slechts ontwikkeling toe te staan onder strikte voorwaarden. De verwachting is dat ze bij een bepaald welvaartsniveau gaan zorgen voor het milieu. Welvaart biedt namelijk een bescherming tegen milieuvervuiling.
Laten we in de context van duurzame ontwikkeling één ding niet vergeten: economische groei biedt een bescherming tegen de te verwachten schade van klimaatverandering. Economische groei, welvaart, is dé reden waarom natuurrampen altijd veel meer slachtoffers vergen in arme landen dan in rijke landen. In 2010 leidde een aardbeving op Haïti tot zeker 100.000 doden. Een aanmerkelijk zwaardere aardbeving in Chili, zes weken later, leidde tot 500 doden. Dat verschil is verklaarbaar. In de Human Development Index van de Verenigde Naties bungelt Haïti ergens onderaan op nummer 149. Chili staat echter op een respectabele 44ste plaats, tussen Hongarije en Kroatië. In Chili kunnen mensen zich, anders dan in Haïti, wapenen tegen aardschokken, de huizen zijn beter, de vluchtroutes sneller, na de ramp is de medische verzorging op orde.
De heer Visscher gaf een manifest voor de toekomst:
- Handen af van onze voetafdruk!
Het veel gebruikte “ecologische voetafdruk verkleinen” – alsof onze geweldige doorbraken (als industrie, wolkenkrabbers, steden) niets meer waren dan dwaasheden die maar snel moeten worden teruggedraaid – is niets meer dan een moreel oordeel. Het is een volstrekt irrationeel en onbruikbaar concept met als enige doel om denigrerend te doen over vooruitgang en onze prestaties.
We zijn niet bezig onze planeet te vernietigen maar om haar bewoonbaar te maken voor steeds meer mensen. Die “voetafdruk” van ons is in werkelijkheid een duizenden jaren oud project om de woeste natuur om ons heen te temmen: die voetafdruk moet niet kleiner, maar juist groter. Veel groter.
- Energie is de oplossing, niet het probleem
Of we nu op zoek gaan naar steenkool of uranium ontginnen, ons gebruik van de schatten der aarde om energie op te wekken wordt met argusogen bekeken. Kennelijk moeten we alles maar in de grond laten. De aarde is als een warenhuis van waardevolle grondstoffen waar we hooguit eventjes mogen lenen wat we echt, écht nodig denken te hebben.
Paniek over het opraken van grondstoffen is niet gebaseerd op harde bewijzen maar op een overtuiging dat we er eigenlijk met onze vingers vanaf moeten blijven. Alsof wij mensen alleen maar consumenten en niet óók producenten zijn. Alsof we de aarde alleen maar vernietigen en niet voortdurend de wereld mooier maken.
Het creëren van energie is niet het probleem, maar de oplossing. Want energie stelt ons in staat om vooruitgang te realiseren, om hele steden te verlichten, om het warm te hebben als het buiten koud is, om ons leven aangenamer te maken. Meer energie = meer leven. Met kernenergie – een revolutionaire techniek die we nog maar amper op waarde schatten – krijgen we de meeste energie voor onze euro.
- Weg met de ijsbeer, leve de mens!
Vandaag geldt voor veel mensen een wit, harig wezen als de barometer voor menselijke hoogmoed: de ijsbeer, ergens ver weg op de Noordpool. Alles wat we doen, wordt gemeten aan de hand van de vermeende impact op de ijskappen, de habitat van onze troetelbeer, of andere natuurlijke fenomenen. Want, pas maar op, anders slaat de natuur terug met rampen en ellende.
Het is tijd dat we de mens gaan zien als morele standaard. Tijd om ons leven te leiden in termen die níet worden bepaald door die akelige misantropen met hun zorgen om de zielige ijsbeer en de platstaartschildpad. Als het gaat om politieke besluitvorming over vooruitgang en ontwikkeling of investeringen voor de toekomst, zou er eigenlijk maar één vraag moeten worden gesteld: zal dit wel of niet voordeel opleveren voor het leven van de mens?
- Geen schaarste, maar overvloed!
Vanouds was overvloed een streven in vele samenlevingen. Meer eten. Grotere huizen. Betere spullen. De Israëliërs droomden van een “land van melk en honing”, een socialist als Sylvia Pankhurst droomde van “een enorme productie die meer levert dan wij mensen kunnen consumeren”. We wisten één ding zeker: overvloed zal ons bevrijden en maakt ons leven een stuk makkelijker. Met overvloed hoeven we minder te zwoegen en is er meer tijd voor leuke dingen, zoals het leven.
Tot slot
Laten wij, inwoners van een welvarend land, investeerders, erop wijzen dat groei goed is. Sterker, laten wij benadrukken dat groei essentieel is om te voorzien in onze wensen en om onze tijd en onze geesten te bevrijden, zodat we onze dromen kunnen realiseren.
Investeren in duurzame ontwikkelingsdoelen? Trap er niet in. Doe. Het. Niet. Als u liefdadigheid nastreeft, prima. Investeer dan in échte groei.