Volgens toezichthouders DNB en AFM kan de hervorming van rentebenchmarks (de IBOR-transitie) tot grote risico’s leiden bij financiële instellingen wanneer zij hier niet tijdig op inspelen. Derhalve hebben DNB en AFM in juni 2020 een gezamenlijke uitvraag gedaan aan een selectie van banken, verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsinstellingen om een beeld te krijgen van de status van de transitie bij deze partijen.
Ook voor partijen die de uitvraag niet hebben gehad is het relevant om vast te stellen wat de financiële en operationele impact is. Wij zien namelijk (potentiële) impact voor pensioenfondsen, asset managers en verzekeraars op de volgende gebieden: financiële instrumenten, contracten en documentatie, modellen en systemen/processen. Hoe groot de impact daadwerkelijk is, weet u pas als u een ‘impact assessment’ heeft uitgevoerd, al dan niet met de hulp van een externe partij bijvoorbeeld uw vermogensbeheerder of een extern adviseur.
Indien u geen actie onderneemt, bestaat er het risico dat u voor verrassingen komt te staan als gevolg van “IBOR referentierentes” in contracten en/of systemen die op termijn niet meer zullen bestaan. Van belang is het dan ook om bekend te zijn met de impact op waardering en onderpand bij overgang naar een alternatieve referentierente, maar ook welke aanpassingen benodigd zijn aan contracten of modellen.
EY kan u helpen bij het uitvoeren van een impact assessment of adviseren bij uw complete IBOR transitieproject en de te nemen acties.