Mevrouw van Loon gaf een presentatie over de mogelijkheden die de energietransitie biedt voor Nederland, en de rol die Shell in Nederland daarbij wil spelen.
Energietransitie en Shell.
De grote uitdaging de komende decennia – voor de samenleving en voor Shell – is te voorzien in de wereldwijd toenemende vraag naar energie en tegelijkertijd minder CO₂ uit te stoten.
Naar verwachting zal de wereldbevolking tot 2050 toenemen tot 9 miljard mensen, en in 2100 mogelijk tot 10 miljard. Economische ontwikkelingen zullen ertoe leiden dat meer mensen om meer energie zullen vragen om de kwaliteit van hun leven aanzienlijk te verbeteren.
Op de klimaattop van Parijs eind 2015 hebben 195 landen afgesproken de temperatuurstijging te beperken tot ruim onder 2o Celsius in 2050. Dit betekent dat de uitstoot van CO2 in 2050 wereldwijd 80-95% minder moet zijn ten opzichte van 1990.
Shell steunt het Klimaatakkoord van Parijs en werkt actief om de doelen bereiken. Shell is in staat om zich aan te passen aan de energietransitie.
Shell wil een belegging van wereldklasse zijn. Om wereldwijd actief te kunnen zijn, moet Shell financieel sterk zijn. Een leider die waarde en invloed brengt en goed gedrag laat zien. Zo blijft Shell zijn bijdrage leveren.
Shell bereidt zich voor op – en investeert in – de uitdagingen en kansen die de energietransitie biedt, zoals de ontwikkeling van van schonere brandstoffen zoals vloeibaar gas (LNG) en de inzet van gas als natuurlijke ruggengraat in een energiesysteem met een groot aandeel hernieuwbare energie. Met onze divisie ‘New Energies’ zetten we in op nieuwe businessmodellen (bijv. wind-op-zee) en brandstoftechnologieën voor mobiliteit zoals biobrandstof en waterstof.
Nederland en de energietransitie
De uitdaging van de energievoorziening is wereldwijd, maar de aanpak zal lokaal verschillend verlopen. In Nederland gaat het niet om meer energie, maar om schonere energie en efficienter gebruik ervan.
Shell heeft zich in Nederland gecommiteerd aan het Energieakkoord uit 2013, dat tot 2023 loopt. Volgens de daaraan verbonden doelstellingen streeft Nederland naar16% energie uit hernieuwbaar in 2023. In 2020 moet dat 14% zijn. Nederland zit in 2017 op 5,9%.
Met het Nationale Energieakkoord uit 2013 heeft Nederland weliswaar een stap voorwaarts gezet, maar ook nu staat Nederland nog onderaan de Europese lijstjes.
Nederland heeft een grote industrie en de economie is sterk verweven met productie, vervoer en gebruik van energie. Het is voor Nederland een enorme uitdaging om de klimaatdoelen te halen. Vanaf 2030 moet Nederland zijn C02-uitstoot met 60% beperken om de doelstelling van Parijs te kunnen halen. Een versnelling met een factor 3 a 4 ten opzichte van de huidige situatie met de moeilijkste obstakels nog voor ons liggend. De makkelijke maatregelen zijn al genomen.
Nederland staat daarom nu voor een keuze. Blijven we hekkensluiter of zetten we in op versnelling van de energietransitie?
Shell is van mening dat versnelling van de energietransitie kansen biedt voor Nederland. Nu loopt Nederland achter. Door te versnellen kunnen we koploper worden. Shell vindt dat overheid, burgers, instellingen en bedrijven in Nederland zich als ondernemers moeten opstellen om gezamenlijk de klimaatdoelstellingen te kunnen bereiken. Het bedrijf pleit ervoor dat het geld wordt geïnvesteerd in nieuwe technologie en dat het geld gaat werken, in plaats van voordat wordt overgestapt op een schoner energiesysteem, als een accountant eerst naar de kosten te kijken. Zo komt er economische groei dankzij activiteit.
Shell is een van de initiatiefnemers van de de Transitie-Coalitie. 64 organisaties waaronder bedrijven, NGO’s en banken werken samen om het belang van de energietransitie te agenderen. De uitdagingen waar Nederland voor staat vraagt om een routekaart voor de lange termijn. De TransitieCoalitie nodigt de politiek uit om concrete doelen in een klimaatwet te formuleren, inclusief hoe die doelen economisch kunnen worden bereikt. Een ministerie van Energie, klimaat en economie zou invulling kunnen geven aan een consistent overheidsbeleid. Bijvoorbeeld tussen de ministeries van Financiën en Economische Zaken. Er is ook consitentie noodzakelijk over verschillende regeringen heen zodat over de periode van vier jaar tot de volgende verkiezingen wordt gedacht.
De Nederlandse burgers investeren al via belastingen en opslagen in de energietransitie. Als dat efficiënter kan, kunnen bijvoorbeeld pensioenfondsen verder in infrastructuur investeren. Het initiatief van InvestNL is vast een kleine start op weg.
Shell en de energietransitie in Nederland
Shell en Nederland hebben een lange geschiedenis; Shell is met veel activiteiten aanwezig in Nederland, met een raffinaderij in Rotterdam, een chemiefabriek in Moerdijk, tankstations, een technologiecentrum in Amsterdam en offshore windparken.
Shell wil in Nederland nieuwe businessmodellen ontwikkelen. Juist in Nederland omdat we hier al op veel fronten actief zijn, de Nederlandse energiemarkt goed kennen en denken dat we in Nederland snel en veel kunnen leren. Denk aan de elektriciteitshandel. In de VS is Shell de grootste handelaar. Daar handelt Shell in LNG, olie en in elektriciteit. Dit kan in Nederland ook verder worden geprofessionaliseerd.
Tankstations. Met een groot netwerk van pompstations wil Shell het aanbod breder maken, waarbij de omzet voor een groot deel uit andere diensten komt dan uit brandstof alleen. Wij willen ook schonere brandstoffen aanbieden zoals biobrandstoffen en gasgebaseerde brandstoffen zoals LNG en waterstof. Bij ten minste tien tankstations installeren we dit jaar snelladers voor elektrische auto’s. Met een laadpuntennetwerk wil Shell voorzien in de behoefte van het groeiende aantal automobilisten met een elektrisch voertuig dat ook onderweg wil kunnen laden.
LNG. Met LNG biedt Shell een schoner alternatief voor diesel en stookolie in de scheepvaart en zwaar wegverkeer. LNG is gas dat in bevroren toestand 600 keer kleiner wordt, en daarvoor makkelijk transporteerbaar. Ook gaat het gepaard met minder uitstoot van fijnstof. Dit jaar nemen we een LNG-bunkerschip in gebruik dat vanuit de Rotterdamse haven schepen op zee van LNG zal voorzien. Langs de weg hebben we in Nederland vijf LNG-tankstations voor vrachtwagens geopend, en het voornemen om het netwerk in Europa verder uit te breiden. Vrachtwagens van Albert Heijn en Heineken lopen op LNG. In de scheepvaart gaat Carnival Cruises met hun twee grootste schepen varen op LNG. Het kost wel tijd.
Waterstof. Waterstof heeft een grotere radius dan elektrische auto’s.We onderzoeken door waterstof aangedreven elektrisch vervoer in Nederland. In Duitsland realiseren we samen met partners een netwerk van 400 waterstof-tankstations (2023 gereed). We maken deel uit van de Hydrogen Council, een groep van 13 energiebedrijven en autofabrikanten, die de komende vijf jaar gezamenlijk €10 miljard in waterstof gerelateerde producten investeert om waterstof geschikt te maken als brandstof van de toekomst, ook voor industriële toepassing. Het kost wel tijd.
Biobrandstoffen. Wereldwijd zijn wij één van de grootste ‘blenders’ van biobrandstoffen. Onze Braziliaanse deelneming Raízen produceert bio-ethanol uit suikerriet, gebruikt als transportbrandstof. In Nederland mengen wij in 2017 – conform de EU-verplichting – 7,75% % biobrandstof bij in diesel en benzine. Dit percentage stijgt jaarlijks tot 10% in 2020.
Chemie. Shell levert grondstoffen voor de chemische industrie. Chemicaliën en olie zijn nodig voor vrijwel elk product dat we dagelijks tegenkomen. Plastic in de mobiele telefoon, kunststof in meubels, in schoonheidsproducten. Er is vrijwel geen industrie die zonder chemicaliën en olie kan. Shell werkt aan oplossingen waarmee de chemische productie schoner verloopt.
CCS. Om de klimaatdoelstellingen te bereiken in 2050 ziet Shell de noodzaak voor opslag van CO2. Dat moet dan wel op zee, niet onder land.
CO2-arme technologien. Ook ontwikkelt en investeert Shell in CO2-arme technologien. Met andere olie- en gasbedrijven maakt Shell deel uit van het Oil and Gas Climate Initiative (OGCI), dat via het OGCI Climate Investments partnerschap de komende jaren 1 miljard dollar investeert in de ontwikkeling en toepassing van technologieën om de uitstoot van broeikasgas tegen te gaan. Shell Technology Ventures stimuleert innovatie door startups te steunen en daarin te investeren. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe modellen windturbines.
Windparken op zee. Nederland is bij uitstek zeer geschikt voor offshore wind. Verschillende studies laten zien dat de Noordzee potentie heeft voor offshore wind van minstens 200 gigawatt. Er is veel wind op de Noordzee. Stabiel, weinig verschil tussen de seizoenen wat de wind betreft. De Noordzee is niet al te diep. En de afstand naar de markt is beperkt waardoor de kosten zijn te overzien. Verdere ontwikkeling en daarmee de beperking van de C02-uitstoot duurt echter nog jaren. Grootschalige offshore wind op de Noordzee inclusief de aanleg van de benodigde infrastructuur voor energietransport en opslag, biedt niet alleen kostenvoordelen maar zet Nederland ook in een leidende positie. Om sneller het potentieel van de Noordzee te kunnen benutten pleit Shell voor een systematische aanpak met megaprojecten van 10 gigawatt in plaats heel veel kleine windparken van 750 megawatt of 1 gigawatt.
Kortom, Shell wil een actieve rol spelen in de transitie van het Nederlandse energiesysteem. Voor ons is de versnelling van de Nederlandse energietransitie een kans om de mogelijkheden die deze biedt te benutten. Het is nu tijd om gezamenlijk op weg te gaan om de klimaatdoelstellingen te bereiken. Shell moedigt samenwerking tussen industrieën, overheden, instanties en universiteiten aan.