Het Regeerakkoord voor de komende kabinetsperiode verscheen op de dag dat het seminar werd gehouden. In het Regeerakkoord staat een aantal redenen waarom aan de SER advies wordt gevraagd om te komen tot een nieuw pensioenstelsel:
- Het huidige stelsel is te gevoelig voor (lage) rente
- Risico’s tussen verschillende groepen deelnemers worden in het huidige stelsel niet eerlijk verdeeld
- Het huidige stelsel past niet meer bij de dynamische arbeidsmarkt
- Het huidige stelsel is niet geschikt voor keuzemogelijkheden
- Het huidige stelsel is te ingewikkeld
De heer Koopmans ging op elke genoemde reden nader in om te onderzoeken of om die reden een wijziging van het pensioenstelsel noodzakelijk is. Zijn analyse en oordeel dat voor geen van de stellingen een nieuw stelsel noodzakelijk is, vindt u in zijn presentatie onderaan deze pagina.
Regeerakkoord en afschaffen doorsneepremie
De heer Koopmans ging ook in op de stelling in het Regeerakkoord dat de doorsneepremie wordt afgeschaft en wordt vervangen door een leeftijdsonafhankelijke premie. Er is geen stelselwijziging voor nodig om dit in te voeren. De heer Koopmans wees erop dat dit nu ook al kan door fiscale staffels en andere fiscale wetgeving aan te passen.
Gevolgen afschaffen doorsneepremie volgens Regeerakkoord
Het afschaffen van de doorsneepremie en vervanging door een leeftijdsonafhankelijke premie heeft gevolgen voor elke pensioenregeling, of die nu door ondernemingspensioenfondsen wordt uitgevoerd, door bedrijfstakpensioenfondsen, of dat het om verzekerde regelingen gaat. Als het doorgaat, bouwen mensen jonger dan 45 jaar dan meer pensioen op dan nu waardoor hun bereikbare pensioen groter wordt. Voor mensen die ouder zijn dan 45 jaar wordt het bereikbare pensioen in het geval van het Regeerakkoord veel lager. Dit vergt een zeer precieze transitie. Ouderen krijgen dan een veel te laag pensioen, en wie compenseert hen daarvoor financieel? Wat is de toegevoegde waarde van een pensioenfonds voor die groep als de uitkomst een laag pensioen is? De werkgever zal meer gaan betalen en de deelnemers (werknemers) merken het in hun netto-inkomen. Fiscale kaders moeten worden verruimd om deze stelling uit het regeerakkoord waar te kunnen maken.
De heer Koopmans vulde aan dat het afschaffen van de doorsneepremie zoals gesteld in het Regeerakkoord wel leidt tot een goed stelsel over twintig jaar, waarbij nu de lasten worden genomen. En inderdaad zou, als van nul af aan nu een nieuw pensioenstelsel zou worden bedacht, de stelling uit het Regeerakkoord leiden tot een beter stelsel. Alleen we beginnen niet vanaf nul.
Welk probleem voor ondernemingspensioenfondsen wordt opgelost?
Bij ondernemingspensioenfondsen is het al lang geaccepteerd dat jongeren relatief minder betalen, en ouderen relatief meer. In het huidige stelsel kan al worden gekozen om de verschillende leeftijdsgroepen deelnemers verschillende pensioenpremies te laten betalen.
Het afschaffen van de doorsneepremie lost het risico op dat jongeren, met het oog op toenemende vergrijzing, via pensioenpremies de ouderen zullen subsidiëren . De vraag is tegen welke kosten dit wordt opgelost.