Skip to main content

Besturen en beleggen in 2017

Congres 8 december 2016, 09:30
Willem Burgerzaal, De Doelen

Voorlopig programma

Sprekers & presentaties

De lage rente en externe verslaggeving door financiële instellingen

Drs. Hans Hoogervoorst
Drs. Hans Hoogervoorst
voorzitter, International Accouting Standards Board

Drs. Hans Hoogervoorst, voorzitter van de International Accouting Standards Board in Londen sprak over de vraag of de externe verslaggeving door financiële instellingen nog wel de economische realiteit weergeeft met de kunstmatig lage rente.

De lage rente is historisch laag door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Pensioenfondsen en verzekeraars berekenen de omvang van hun financiële verplichtingen met het geldende rentepercentage. Daarbij geldt dat hoe lager de rente is, hoe hoger de waarde van de verplichtingen uitvalt. De verplichtingen moeten worden gedekt door de aanwezige bezittingen. Teneinde de waarde van de bezittingen af te stemmen op de waarde van de verplichtingen zijn er soms zware maatregelen noodzakelijk, zoals het niet indexeren van pensioenen of zelfs het korten van pensioenen.

De heer Hoogervorst gaf aan dat de Europese centrale Bank geen reden heeft om het huidige lage rentebeleid voort te zetten. Pensioenverplichtingen moeten blijven worden berekend met de marktrente. Daar moet niet van worden afgeweken en er is geen aanleiding om de internationale regels voor externe verslaggeving op dit punt te herzien.

Wat wel helpt is de terugkeer naar een normaler monetair en macro-economisch beleid .

Door de kunstmatig in stand gehouden lage rente staan de bedrijfsmodellen van banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen onder druk. De huizenmarkt in Amsterdam begint weer op een zeepbel te lijken omdat de huizenprijzen door de lage rente al hoger zijn dan voor de financiële crisis van 2008.

In 2007, voor de financiële crisis, bedroegen de totale schulden van gezinnen, bedrijven, overheden en de financiële sector 269% van het wereldwijde bbp. Ten gevolge van de lage rente is de schuldenlast inmiddels opgelopen tot 286%. Dit hoge schuldniveau maakt het voor centrale banken moeilijk om terug te keren naar een normaal monetair beleid. Landen met hoge schulden kunnen dan failliet gaan en obligatiebeleggers krijgen dan grote verliezen voor de kiezen.

De heer Hoogervorst bepleit een terugkeer naar een normaal monetair beleid en overheden zullen de groei moeten aanjagen door begrotingsbeleid en structurele hervormingen. Dat zal tijd kosten en niet pijnloos zijn.

Toezicht door De Nederlandsche Bank in 2017

John Landman
John Landman
De Nederlandsche Bank

De Nederlandsche Bank schreef een hoofdstuk in “Goud geld. De staat van de financiële sector”. Het boek is verschenen bij Wolters Kluwer. John Landman van DNB besprak het hoofdstuk van De Nederlandsche Bank in het boek..

De financiële sector verandert. Bedrijfsmodellen moeten worden aangepast aan de veranderingen.

De heer Landman ging in het bijzonder in op de veranderingen die relevant zijn voor pensioenfondsen. Mede onder druk van de lage rente kunnen zekere, waardevaste pensioenen niet worden waargemaakt. Het is belangrijk dat pensioenfondsen hierover effectief communiceren met hun belanghebbenden met als uitgangspunt de financiële situatie van het betreffende pensioenfonds.

De heer Landman nam het eerste exemplaar in ontvangst van het boek: “Goud geld. De staat van de financiële sector”. Vele deskundigen uit de financiële sector schreven er hoofdstukken in.

Het boek biedt een overzicht van hoe de financiële sector werkt, bezien vanuit verschillende invalshoeken als accountancy, advocatuur, ‘Europa’, governance, communicatie, pensioenen, verzekeringen, banken, vermogensbeheer, risicomanagement, toezicht en innovatie. Door inzicht in de activiteiten van elkaars activiteiten binnen de financiële sector, kunnen brancheoverstijgende diensten en producten worden ontwikkeld op het gebied van pensioen en andere financiële diensten, is de gedachte.

De financiële sector is nobel en moreel goed

Yaron Brook
Yaron Brook
directeur, Ayn Rand Institute

Yaron Brook, directeur van het Ayn Rand Institute in Irvine, Californië, en mede-auteur van het boek “Goud geld. De staat van de financiële sector”.

De heer Brook presenteerde het hoofdstuk dat hij schreef voor “Goud geld”. De kern van zijn presentatie was dat de financiële sector moreel goed is, en dat de mensen die erin werken een nobel beroep uitoefenen.

Achter de negatieve blik op het geldwezen liggen drie fundamentele overtuigingen: (1) financiers zijn onproductieve pennenlikkers, (2) financiers profiteren ten koste van anderen, en (3) financiers veroorzaken schade aan de economie tenzij de overheid hen strak reguleert – en zij gebruiken hun op kwaadaardige wijze verkregen middelen om zulke regulering te vermijden.

Een vrije financiële sector is echter de spil van menselijk welbevinden en vooruitgang.

In zijn kern helpt de financiële sector een essentieel product te produceren: andere productieve sectoren. Het is de branche die elke andere branche helpt te creëren en te laten bestaan. De branche doet dat door zakenmensen hun groei te financieren en risico daarbij te beperken. Het geldwezen vergroot de productiecapaciteit van de menselijke soort enorm door een oplossing te bieden voor een probleem dat anders ontwrichtend zou zijn: de mensen met de beste ideeën hoe bronnen te gebruiken zijn vrijwel nooit de eigenaren van deze bronnen (of hebben daartoe het geld niet).

Zo lang als mensen het winstoogmerk als immoreel beschouwen, zullen zij de ‘egoïstische’ financiers voor elk probleem (werkelijk of in de verbeelding) in de financiële sector verantwoordelijk houden en eisen dat het winstoogmerk in toom wordt gehouden door strikte overheidsregulering. Het winstoogmerk is goed. Winst maken is de enige manier om op de lange termijn een schepper van waarde te zijn – niet een manipulator of een uitbuiter. In een systeem van vrijwillige handel, waar de overheid geweld en fraude straft, is het niet mogelijk om succesvol te zijn voor een significante periode zonder positieve bijdragen te leveren aan degenen waarmee men zaken doet.

De filosofe Ayn Rand noemt ‘rationeel eigenbelang’: het nastreven van het eigen materiële, mentale en emotionele welzijn, noch door jezelf op te offeren, noch door anderen aan jou op te offeren. Het is waar dat een Warren Buffett of vroeger iemand als Steve Jobs bij hun zakelijke activiteiten niet onbaatzuchtig anderen dienen – maar zij zijn er ook niet ten koste van anderen op vooruit gegaan. Zij zijn welvarend geworden door hun productieve prestaties.

Maar de morele rechtvaardiging om te gedijen door enorme productieve prestaties is niet dat dit de maatschappij dient of anderen daarmee vooruit helpt. De morele rechtvaardiging is dat ieder individu kapitaal moet produceren om te kunnen leven en van dit leven te kunnen genieten. Om iemand te veroordelen als immoreel omdat hij goed is om kapitaal te produceren is hetzelfde als iemand veroordelen omdat die het meeste uit zijn leven wil halen.

Kort gezegd, als menselijk leven en geluk ons doel zijn, dan is het zoeken naar winst een enorme positieve kracht. Volgens deze standaard zijn financiers een enorme positieve kracht.

Een inleiding op ESG

Els Ankum
Els Ankum
Triodos Investment Management

Maatschappelijk verantwoord beleggen in de praktijk

Kristof Woutters
Kristof Woutters
Candriam

Impact Investing

Ross McSkimming
Ross McSkimming
Standard Life Investments

Assessing the Impact of Climate Change in the Rating Process

Miroslav Petkov
Miroslav Petkov
S&P Global

Beloning in de financiële sector

Mattijs van Eck
Mattijs van Eck
Korn Ferry Hay Group

Verzekeren in de nieuwe wereld

Richard Weurding
Richard Weurding
Verbond van Verzekeraars

Verhaal halen bij beleggingsverliezen veroorzaakt door fraude en bedrog

Guus Warringa
Guus Warringa
Grant & Eisenhofer

Sponsors

IVP dankt de volgende partijen voor het (financieel) mogelijk maken van dit evenement:

Hoofdsponsors
Medesponsors

Wat vond u van het evenement? We vernemen graag uw opmerkingen, lof en kritiek om onze activiteiten van goed niveau te houden.


Locatie